יום רביעי, 26 באוגוסט 2015

מות הנזיר/אלון חילו - המלצה מסויימת


אצלאן פרחי, מתבגר בן 15, בן למשפחה עשירה ובעלת השפעה בדמשק של 1840 נוהה אחר גברים. נהייתו אחר גברים בעיר שבה נהיה אחר גברים ומגע אסור עמם גורר עונש מוות, גוררת שרשרת של אסונות.
להלן ספוילרים מעטים, קלים והכרחיים לתיאור האווירה. אצלאן בן ה-15 לא רק אוהב גברים, הוא גם מתנהג כהומוסקסואל נשי. כבן תפנוקים הלבוש בהידור וכמתבגר זה עוד מתקבל איכשהו. המגע המיני הראשון שלו הוא עם ספר משכונת עוני. זה מזהירו שלא לבוא במגע עם גברים אחרים, אך תשוקתו הבלתי ניתנת לכיבוש למגע עם נשיקות גבריות ומוטות זקורים הנבלעים בכל הזדמנות גורמת לכך שאצלאן בכל זאת פוגש את הנזיר תומאסו חובב הבנים ובמגע מיני ביניהם הנזיר המבוגר מת. אצלאן חושש שדבר המגע המיני הזה יוודע ברבים. הוא בוחר בדרך מזעזעת לטפל בנושא והוא מבתר את הגופה ומשליך את חלקיה לנהר הסמוך.
אצלאן גדל במשפחה בה האב קובע כל. מהאם הוא זוכה ליחס דו משמעי: מצד אחד היא מלבישה אותו במיטב שמלותיה וזוכה לאיפור המענג אותו ומצד שני, מיד בהגיע האב הביתה היא מספרת כמה אצלאן התנהג רע ומיד הוא טועם את נחת זרוע האב והיחס המשפיל של אחיו. בנוסף לכך הוכרח אצלאן להתחתן עם בתו של החכם באשי ובליל כלולותיו לא מצליח אצלאן להביא עצמו לבעול את כלתו כנחוץ וכצפוי.
שני קווי עלילה אלה זוכים להיפגש כשבעיר מתחיל חיפוש אחר הנזיר ואצלאן מחליט להתוודות על כך שרצח את הנזיר. בחקירתו הוא טוען טענות שונות ולבסוף מתמנה חוקר בהיר שיער ובהיר עיניים, יפה תואר וצעיר. החוקר חוקר את אצלאן באופן פרטי ואצלן ממהר להתאהב גם בו ומספר לו שלמעשה אביו, אחיו ודודיו רצחו את הנזיר למען דמו, שישמש את היהודים למצות פסח הקרב ובא. כאן מנסה אצלאן להתנקם במשפחתו המשפילה ובדרך זו גורם למאסרם של הזכרים במשפחה ולפרעות כנגד הרובע היהודי כולו הן מצד הנוצרים והן מצד המוסלמים.
אלא שהסיום אחר לגמרי מהצפוי, בדרך יש מלחמה, המרת דת וגאולה גדולה.
קשה לחרוץ את דינו של הספר. מצד אחד השפה אינה שפה נמוכה והספר כתוב היטב כספר ביכורים של חילו. גילויי האהבה של אצלאן לאהוביו כתובים בצורה מן הבוטות שראיתי באיזשהו ספר שקראתי לאחרונה. למרות המקום, דמשק הריחנית, הצבעים והקולות כלל אינם באים לידי ביטוי בספר, בטח לא כאלה שבאו לידי ביטוי על בגדד בספרו של עמיר מפריח היונים. גם הפרעות שנפרעו המוסלמים והנוצרים ביהודים אינם מזעזעים כל כך והספר נדמה מהתחלה ועד הסוף כספר זימה בוטה והלבשת האיכות עליו נעשית בדרך של אירוע חברתי היסטורי בהיסטוריה של העם היהודי בגולה. זה לא ממש משכנע. אם הספר היה מתמקד יותר במה שקורה להומוסקסואל צעיר, המבקש לממש אהבתו בכל תנאי ומה כאן החטא ומה עונשו, ניחא. משום מה בספר הזה זה לא כל כך משכנע. אבל חייבים לזכור שמה שקרה קרה באמת מבחינת האירועים ההיסטוריים ורק סיפורו של אצלאן הולבש על הכל כדי להגביר את העניין במתרחש אז.
למרות זאת הספר קריא ונדמה לי שעורר בשעתו הד מסוים.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה