יום רביעי, 2 בספטמבר 2015

גרדום/צ'ינגיז איטמטוב - המלצה

גרדום נכתב חמש שנים לאחר הופעת הספר המופתי הקודם של המחבר "והיום איננו כלה". במידה מסויימת המלצה זו מכורה מראש. אלא, שזה משום אנטי-קליימקס.
גרדום חוזר על מוטיב הזאבים המופיע גם בספר הקודם וכאן אף מפתח אותו לכדי עלילה של ממש.
הספר עוסק בשלושה זרמי עלילה, האחד תמוה והשניים רבי עוצמה. כרגיל, הכריכה האחורית מסרבת להסתנכרן עם העלילה בתוך הספר ואנו נותרים על מעשיה תמוהה המכנה עצמה השער האחורי.
בגדול, שלושה קווי עלילה בספר: סיפור הזאבה אכברה והזאב טשצ'יינר וגוריהם שסופם טרגי פעם אחר פעם. סיפורו של עבדי קליסטרטוב וסיפורו של הרועה בוסטון.
סיפור הזאבים פותח את הספר. הסיפור סיפור יפהפה ולרגע כל היקום סובב סביבם, סביב גידול הגורים, סביב הערבה הגדולה, היופי והאכזריות. בהמשך אנו עדים לסיפורו של עבדי, פרח כמורה הנזרק מבית הספר לכמרים בשל דעות חריגות, חדשניות וכופרות. אלא שעבדי, ההופך לכתב עיתון, ממשיך לחפש אחר האמת, מבקש להציל חבורת מוכרי סם מגורלם המר ומביא גורל טרגי על עצמו. החלק השלישי נקשר לראשון והוא רב העוצמה, ממיטב מסורת אייטמטוב. בחלק זה נקשרים גורלם של הזאבים, המאבדים את ארבעת גוריהם, הנחטפים ע"י שכנו של הרועה הבכיר בוסטון. חטיפה זו מביאה גורל מר לבוסטון, כשהזאבים אינם מוותרים על גוריהם.
לא ברור? לא נורא. את הספר יקשה עליכם להשיג ולכן אני בספק אם תשימו עליו יד. האם שווה להתאמץ? בהחלט. האיכויות המיוחדות של אייטמטוב לא נעלמו מספר זה.
כן ירבו ספריו המתורגמים.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה