יום שישי, 25 בספטמבר 2015

פיאוני/פרל ס. בק - המלצה

האם פרעות זה טוב או רע ליהודים? משפחתו של עזרא בן ישראל היא משפחה יהודית עשירה בקאיפנג, בירתה לשעבר של סין. אנו פוגשים משפחה זו אי שם במהלך המאה התשע-עשרה. פיאוני היא המשרתת מהבכירות בבית עשיר ומרובה משרתים זה, אם כי טרם מלאו לה עשרים. היא גדלה במקביל לבן המשפחה דויד, כשהתחושה היא שהם ממש אח ואחות, למרות שהיא למעשה המשרתת האישית של בנם היחיד של עזרא ואשתו נעמי.
הנקודה המדוייקת בה אנו פוגשים בכולם היא הנקודה בה צריכה להגיע השיירה של עזרא בעזרת קאו ליין, עוזרו למסחר. השיירה צריכה להגיע מהמערב, כשברשותה סחורות רבות. סחורות אלה אמורות להיות מופצות ברשת החנויות של סיני עשיר אחר בעיר קונג צ'ן. בביתו של עזרא שולטת ביד רמה אשתו נעמי. היא זו השומרת על מסורת היהדות בבית, מקפידה על חגים ומתכננת להשיא את בנה דויד ללאה, בתו של הרב הראשי העיוור.
לאה מוזמנת לשהות בביתם של עזרא ונעמי וזמן קצר לאחר מכן גם הרב מוזמן לגור בחצר העשירה וללמד את הבן דויד הלכות יהדות. דויד יודע שהוא צריך להתחתן עם לאה, אבל אינו שש לכך. לבו יוצא אל קוויילן, בתו של הסיני העשיר. קוויילן היא סינית יפהפייה, בתו השלישית של קונג צ'ן וטרם אורסה לאיש.
פיאוני, לה רגשות חזקים לדויד, בוחשת במתרחש בחצר בה גדלה מילדות, עת נמכרה להיות משרתת. היא אוהבת את דויד, יודעת שלעולם לא תתחתן אתו, אבל רוצה למנוע את החתונה עם לאה. ברקע אנו עדים לרצונותיה של נעמי, אם הבית היהודיה החזקה. היא רוצה לבקר בארץ המובטחת, אם כי אט אט ברור לה שלעולם לא תגיע לשם. היא מצרה על כך שבסופו של דבר דויד אכן לא מתחתן עם לאה. ההיגיון אומר שדווקא קוויילן, הבת של הסוחר העשיר הסיני צריכה להתחתן עם בן הסוחר היהודי, בעיקר עקב הקשרים המופלאים שיש ליהודים עם העם הסיני, העם נטול האלוהים, ולכן נטול תחושת ה"אתה בחרתנו" ותחושת התחרות אל מול עם מתנשא אחד, קרי היהודים.
השיירה שחזרה זה עתה מן המערב הביאה בשורות מרות, בשורות של טבח ביהודים, שכלל לא ברור על מה ולמה הם נענשים, אולי בגלל התעקשותם שלא להתבולל ולא להתערבב בין העמים ביניהם הם יושבים. בסופו של דבר, הנועם של העם הסיני גורם להתמעטות היהודים, לתחושה ששום דבר רע לא יקרה אם יתערבבו ביניהם ויתחתנו אתם, כפי שאכן קרא לעזרא עצמו, שאמו היתה סינית, ולבנו, שאשתו אף היא סינית.
בין לבין, המפסידה הגדולה היא פיאוני, הנותרת לבדה. הספר תמים למרות העיסוק בגורלותיהם של עמים ושל יחידים. ומרות ואולי בגלל תמימותו, הספר נעים מאוד לקריאה, הנושא מסקרן, בייחוד גורלם של יהודים בתוך סין הענקית והמסוגרת.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה