יום רביעי, 2 בספטמבר 2015

גירושין בבודה/שאנדור מאראי - המלצה


נובלה זו של מאראי אין ממש עלילה, רק שני אנשים מתוארים בה כשאחד תופס את רוב הספר, כשאנו לומדים אודותיו, והשני מספר את סיפורו. המפנה הראשי בעלילה מגיע רק בעמוד 104 ובכלל, עד אז, אין ממש גלים. מי שזה עבורו מתכון להמנעות מספר כזה או אחר, כדאי שיחכה.
כאן ועכשיו אומר שהסיפור שומר על מתח מסוים לכל אורכו, הסיום מעניק עוד אי אילו ההפתעות ובכלל כדאי מאוד לקרוא ספר שקט ומרתק זה.
קריסטוף קומיבש הוא דור שביעי לשופטים בהונגריה. מקום מושבו הנוכחי בבודה, שם הוא משמש שופט מכובד בן 38 כמה שנים לפני מלחמת העולם השניה. עם פתיחת הסיפור אנו נוכחים לדעת כי למחרת היום קריסטוף יישב כשופט במשפט גירושין לאחד אימרה גריינה ואשתו אנה. יחד עם גריינר הוא חבש את ספסל הלימודים במשך 6 שנים. את אנה אשתו הכיר קריסטוף כשהיתה בגיל 20 והם נפגשו בנשף ודיברו במשך חצי שעה. הם נפגשו עוד, אבל שום דבר לא יצא מזה.
מכאן אנו מקבלים סריקה מעמיקה על התפתחותו וחייו של קריסטוף, היותו בן לשושלת שופטים, שנות נעוריו הנעימות והטובות בפנימיה, נישואיו להרטה, ילדיו, עבודתו כשופט וכך הלאה. הכתיבה נעימה, שקטה, אך שומרת על קצביות ומרתקת.
בעמוד 100 בערך קריסטוף מגלה כי מישהו ביקר בביתו ועדיין מחכה לו בחצות הליל. הוא לא מבין מי זה בא ומתברר שזה אימרה גריינר הרופא, שמחר אמור להתייצב למשפט הגירושין. כאן אנו עדים לתפנית רצינית בסיפור, דבר שיצריך החלטות אחרות מצידו של השופט. מכאן והלאה זהו כמעט מונולוג של הרופא גריינר, המספר על 8 שנות הנישואין, על הקנאה לאשתו ואהבתו המטורפת, על חייו השונים בתכלית מבן גילו קריסטוף, על נקודת הזינוק השווה לשניהם ועל השונה שמצאו בחייהם תכלית השינוי.
מה יחליט השופט? מדוע הגיע הרופא באישון לילה? מה היה חשוב לרופא לדעת ולשאול את השופט שהכיר את אשתו היכרות קצרה וחטופה? על זה תצטרכו לקרוא לבד ולא תצטערו על כך.
מים שקטים החודרים עמוק כל כך.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה