יום רביעי, 9 בספטמבר 2015

נער קריאה/ברנהארד שלינק - המלצה פושרת


נער קריאה הוא ספר מתעתע. מתעתע כי אינו אומר דבר נחרץ. האם הוא ספר טוב? לא ממש. האם הוא רע? גם לא. ומה עם הנפח הרגשי שלו? אין לו.
מיכאל ברג מקיא את נשמתו ברחוב בגיל 15, בעירו הגרמנית, אי שם בראשית שנות ה-50 של המאה הקודמת. אשה אחת מסייעת לו להתנקות ולשטוף את הקיא. הוא כושל בעזרתה לביתו ומאובחן כחולה צהבת. לאחר מס' חודשים הוא מבריא ואמו סבורה שעליו ללכת ולהודות לאותה אשה, האנה שמה.
מיכאל קונה פרחים וניגש אליה. היא מודה לו ומבקשת ממנו להביא קצת פחם מהמרתף. הוא מסתבך בפעולה פשוט זו, מתלכלך, מגיע לדירתה שחור. היא ממלאת אמבט חם, דוחקת בו להתפשט, הוא נבוך אך מציית. הוא מתרחץ, היא מנגבת, איברו מזדקף, היא מתמסרת ומיד הם במיטה. כך זה כמה שנים. בין לבין היא מבקשת ממנו להקריא לה ספרים והוא מציית בשם האהבה. נעים לו איתה. הוא תלמיד, היא כרטיסנית בחשמלית. כך זה נמשך ויום אחד היא נעלמת. הוא פגוע, אבל אינו מצליח לאתר אותה.
כך עוברות כעשר שנים, מיכאל כבר סטודנט לקראת סיום של לימודי המשפטים והוא פוגש אותה שוב והפעם במשפט הנערך נגדה כפושעת נאצית. הוא מלווה את המשפט ויודע שליקוי מנטלי מסוים שלה עומד לה כרועץ והיא עלולה להיענש בחומרה אם לא תודה בליקוי זה. היא לא מודה. עונש כבד מוטל עליה ולמרות שהוא יודע על הליקוי ויכול לסייע לה, אביו מייעץ לו שלא להתערב. הדבר היחיד שהוא עושה למענה זה לשלוח לה קלטות של הקראת סיפורים ושירים.
לכאורה, סיפור עם פוטנציאל. במציאות, נובלה הכתובה בקורקטיות רגשית עקרה, בלרקוד על שתי חתונות כשבאחת יש גינוי מלא למעשי ההורים במלחמת העולם השניה, גם הורים שלא סייעו ישירות ואף לא בעקיפין במעשה ההשמדה. בחתונה האחרת יש ניסיון להקל על עונשה כפושעת מלחמה בגלל קשרים מהעבר. חתיכת דילמה.
אבל הכתיבה של שלינק עקרה, אין ממש בחירה חד משמעית של דרך, לטוב ולרע, הספר אינו מביא אתו די דילמות ואינו מפותח דיו. יכול להיות שזה בגלל הכתיבה הגרמנית הרזה, הישירה, החד משמעית, גם במקרים של דו ורב משמעות.
לא משכנע, לא מספיק מעניין, אבל גם לא צריך להמנע מהספר. אני לא ממליץ עליו במיוחד.





אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה