יום שישי, 18 באפריל 2025

עץ-המשי/ג'אנג שיאנליאנג - המלצלה חמה

בימים אלה, מרץ-אפריל 2025, העולם כמרקחה. טראמפ כנשיא ארה"ב מחליט להטיל מכסים דרקוניים על כל המדינות הסוחרות עם ארה"ב, כשלמולו האויבת הכמעט נצחית, סין. הטיקטוק גועש כהרגלו אף הוא לנוכח מלחמת סחר זו ויצרני תיקי יוקרה רבים בסין מעלים סרטונים המלעיגים על המערב הקפיטליסטי, הנוהה אחר יוקרה ומובן לשלם הון על תוצרת סינית, הנתפסת לכאורה נחותה ובזויה. והנה ספרון קטן מאת מחבר סיני נופל לידי. הספרון מכיל שלושה סיפורים קצרים, הארוך שבהם נותן את שמו לספר כולו.

ג'אנג יונגלין משתחרר זה עתה מן המחנה בו היה אמור לעבור חינוך מחדש. ארבע שנים שהה בכלא, נחשב לימני משום שהיה כנראה חלק מתנועת מאה הפרחים שקמה ב-1957 וכל כולה ביקורת על השלטון, שלטונו של מאו. עתה, ב-1961, ג'אנג חופשי, עובד בחווה עבודה דלה, הספר היחיד שיש לו לקרוא הא הקפיטל של מרכס. אלא שההשרדות היא ככל השרדות ואין בינה לבין החינוך החדש שעבר ולא כלום. הוא משתחרר במשקל 44 קילוגרם המתפרסים על כמטר ושבעים – שק עצמות. הוא כמובן לא מרחם על עצמו, מציג עצמו כיצרן תנורים בסביבה הקפואה בהם הם חיים בדצמבר בצפון סין ונוהג כקפיטליסט לכל דבר. חינוך מחדש לכל דבר ועניין.

בחווה בה חי ג'אנג לאחר המחנה בו שהה ארבע שנם, חיה אשה עם בתה הקטנה. היא מזמינה אותו לשהות בביתה הסמוך, לאכול ולהתחמם. היא מטליאה את בגדיו ודואגת לו. כך הם מתקרבים עד שיום אחד, למרות היותם קרובים מתמיד להתחתן, ג'אנג נקרא למנהלת הראשית ומורחק לתמיד מהחווה ומאשתו לעתיד. גורלות אדם היו נתונים בשרירותיות כמעט בידי ה"מנהלה", ה"מפלגה" ומי שזה לא יהיה. הוא, ג'אנג, שלכאורה משכיל הוא, יודע לצטט מוולט וויטמן, מפושקין ולרמונטוב, נחשף לברהמס ובא מבית קפיטליסטי בסין, והיא אשתו הפשוטה והמוכשרת לחיי חווה, מופרדים כלאחר יד.

 

הסיפור השני, מעיינות מרים, עוסק בצעיר משכיל החייב לעזוב את ביתו בכפר ולהגיע לעיר גדולה יותר ולנסות מזלו. יכול היה להגיע רחוק, אבל בסוף הוא נהג משאית במערב המדינה, המערב בו יש בעיקר מדבר. גם לפקיסטן הגיע ואת סיפור חייו הוא מספר לעיתונאי הבא לשמוע סיפור על המהומה בחייהם של אנשים בשנות השישים הנוראיות של המאה העשרים בסין.

 

הסיפור הקצר השלישי הוא סיפורו של רועה. הרועה הוא בנו של עשיר משנגחאי. העשיר הצליח לצאת מהמדינה בשנים ההן, בהם אנשים היו ימנים או סוציאליסטים. הבן לא הצליח לחמוק מההגדרה ולמות עושר האב וההשכלה הוכרז כימני, כינו גנאי של קפיטליסט ונכפה עליו להיות רועה. הוא דווקא אהב את הקרבה לטבע, אבל המנהלה החליטה לזכותו.

 

בסיפור הראשון יש משפט המסכם כנראה את הקורות אותם ימים: "המרכסיזם מורה על חוקי הטבע של ההתפתחות החברתית, ובמשתמע האמנתי ובאמתותם המדעית; אבל אם כך הדבר, מדוע התהלכנו כולנו רעבים?"

 

שיאנגלינג המחבר זכה בסופו של דבר להכרה נרחבת ותפקיד של יושב ראש אגודת הסופים הוענק לו. האם זה מכפר על שנים של התעמרות? האם הוא הסתובב רעב?


 

יום ראשון, 13 באפריל 2025

אמן הסיפור הקצר/מאיה ערד - המלצה חמה

אמן הסיפור הקצר הוא לכאורה תואר נאה, אבל אליה וקוץ בה. אדם ט‏הר-זהב לא אוהב את מה שבא עם התואר.

השנה היא 2008 ואדם (נדב נייטס, בסדרה. בינה* סייעה למצוא את דמותו) מוצא עצמו סופר של חמישה ספרים עם סיפורים קצרים ותואר לא תמיד מחמיא. הוא מסתובב לבד בעולם, לא נשוי, עם תואר ב. א. לא גמור ולאחר כתבה בעיתון ערב חג ובתפוצה ארצית, שהפכה אותו ל"אמן". הכותבת מיטל עינב (שני כהן בסדרה, התקבלה ללא אודישן בשל המימיקות והשפה המדוייקת לסדרה. עסוקה? אני מוכן לחכות), ד"ר בשבילך, עשתה בו שמות. הרי כל פרנסתו מהוראת כתיבה וסיפורים קצרים ההולכים וחומקים ממנו, ועכשיו גם הכתבה?

זה הספר השלישי שאני קורה משל מאיה ערד וניכר שהיא יודעת לטפל יפה בנפתולי הסיפורים שלה. הפעם היא מטפלת באדם שלכאורה הגיע אל המנוחה והנחלה שלו, אבל מי כערד, סופרת בעצמה, יודעת עד כמה המנוחה חומקת מסופרים שוב ושוב והנחלה לא תמיד באה עם בריכה.

***************************

בית-המרפא "לבנה"

זאביק, מוותיקי הישוב, יליד 1970 וכרגע אלמן בן 86, מעשירי ההייטק, נרשם לתוכנית הנרפאים בבית המרפא לבנה בירח. המשקל שם שישית מכדור הארץ, וכרגע, 2056, ישוב קטן ומשגשג על הירח מציע לעשירים שלבם מתקשה להמשיך לפעום, מרפא. זאביק נרשם ונוסע.

נכדו תמיר חוגג עוד מעט 13 ושולח הזמנה בנטסקיי לסבו לבוא ולחגוג את מסיבת הבר-מצווה שלו. בכל תנאי אחר זה לא היה אפשרי. הטיסה לירח היא חד סטרית. אבל לא אומרים לא לזאביק. הוא חוזר לארץ אחרי שנתיים ב"לבנה", נכדו הקטן עומר מזנק עליו, ילד של 19 קילו, הנדמה כאילו זינק עליו הר של מעל 100 קילו, מכריע אותו, מפילו ומביא עליו את מותו.

*************************

ערד שוזרת בחכמה פה ושם סיפורים קצרים מעטו של טהר-זהב, אבל זה לא העיקר. חשוב יותר סיפורי החיים הנשזרים מעת לעט (לא טעות כתיב), כמו הפגישה הבלתי צפויה עם מחברת המאמר שחבטה בדמותו של אדם, אמן הסיפור הקצר. הפגישה היתה לאחר סימפוזיון שעסק בסיפור הקצר לעומת הרומן המקובל. מיד לאחר מכן פוגש הסופר המיוסר, אמן הסיפור הקצר, במי שלא מזמן חבטה בו והוא למד, שכרגיל בחיים, זו העריכה שעשתה את המוזיקה ומה שהיה מצד ד"ר עינב, מיטל בשבילך, כתבה אוהדת בסה"כ, הפך במטה העריכה להשתלחות כואבת בתפוצה ארצית.

לכאורה, אדם ומיטל צהובים זה לזה, אבל בחיים, כמו בחיים, דרכים נפתלות משתלבות לעיתים לזרימה אחת. מיטל מסבירה לאדם באורך רוח על העריכה המגמתית, בעוד שהיא עצמה דווקא אוהבת את הכתיבה שלו, אבל לא אהבה את התקיעות שלו בסיפור הקצר. היא רוצה רומן והם באמת גומרים בצימר. אז רומן לא יוצא, לא בהוצאה כלשהי ולא בחיים. הוא רצה, היא בכלל במקום אחר ואפילו לא הודיעה לו.

אדם באמת קיווה לצאת מהסיפור הקצר בסיוע חכמתה של זו שקרעה אותו לגזרים בסיוע עריכה מגמתית. אבל העולם מריע לסיפורים הקצרים שלו והוא מתבקש לתת מה שהוא לא רוצה יותר לתת. העגל רוצה לינוק, אבל הפרה כבדה, סרבנית ורוצה שיניחו לה.

בקריאה הבאה למילואים, אדם השונא צבא נקרא לתת הרצאה בדבר היותו סופר בולט לסיפורים קצרים. נורית (רומי אבולעפיה בסדרה) מפקדת המחנה מציגה אותו ומציעה בסיום ההרצאה טרמפ חזרה לתל אביב. מפה לשם היא מספרת לו את סיפור חייה הלא פשוט. הם נערכים לעשות ילד, או ילדה, כהעדפתו.

ומי מחכה בחוץ? כן, נכון, אגם רודברג, שנקראה לשחק את גלית גולן, הגרושה של אדם, שבסופו של יום הוא קוץ לא קטן בתחת. תגידו לאגם שהכל מסודר ואחרי החגים מתחילים לצלם.

באחד השיעורים אותו מעביר אדם, הוא מתגאה להציג את הסיפור הקצר האולטימטיבי בן שש המילים, משהו בסגנון: פרס למוצא הישר, כלב נחייה נגנב. קיצרתי לטובתכם לחמש מילים: כלב נחייה נגנב. העיוור בשוק.

 

 

*בינה – הבינה המלאכותית. מה רציתם, שאקרא לה אזדרכת?


 

יום ראשון, 6 באפריל 2025

כשניטשה בכה/ארוין ד. ילום - המלצה

 


מה קורה כשרעיון טוב וכותב טוב נפגשים? במקרה הזה קרה פחות מטוב. קראו והבינו.

פעם היו ארבעה אנשים אמיתיים וילום החליט להפגישם מתוך דמיונו הפורה וליצור את פסיכותרפיית השיחה, הלא היא הטיפול בדיבור. מי הם אלה? הראשון הוא ד"ר יוזף ברויר, רופא מפורסם ומאבחן עילוי. השני וכעזר כנגדו, פרידריך ניטשה הפילוסוף המפורסם. פה ושם הבליחה דמותו של זיגמונד פרויד, רופא צעיר בן 26 וחברו הטוב של ברויר. מי שהפעילה את כל העלילה היא לו סלומה, צעירה יפיפייה.

השנה היא 1882, ד"ר ברויר מצוי בחופשה בוונציה כשהוא מקבל הודעה לפגוש אחת לו סלומה בבית קפה זה וזה בתשע בבוקר. הוא לא רגיל להודעות כאלה, אך סקרן. לו סלומה מתגלה כאחת יפה, אינטליגנטית ושלקבל את התשובה לא זה לא בלקסיקון שלה. היא מספרת את סיפור קשייו של ניטשה ומבקשת לקבלו. ניטשה, מנגד, הוא קוץ בתחת לאורך כל הספר.

ברויר חוזר לקליניקה שלו בווינה ומקבל את ניטשה. שניהם בערך בני ארבעים, ניטשה סובל ממיגרנות משתקות, בשל כך הוא גמלאי של האוניברסיטה. הוא בא לחפש מזור, אבל מסרב לקבל כל עצה. בצר לו מציע ד"ר ברויר עסקת חליפין: הוא, הרופא הנודע, יספר לו על קשייו, במיוחד אהבתו לאחת אנה או, שם מומצא לחולה ברתה פפנהיים. ניטשה, בתמורה, יסכים להתאשפז בחינם בבית המרפא הקשור למשפחתו של הרופא. הם השניים ירפאו את בעיותיו אחד של השני בשיחות.

לברויאר אישה יפה, חמישה ילדים, חולים רבים ותלמידים לפניהם הוא מרצה. ניטשה נטול כמעט חברים, משפחה ועיסוק. אפילו ספריו המבריקים אינם מופצים בחנויות והוא נוקשה, עקשן ולא נוח לטיפול.

בתחילה הספר מרתק, ילום יודע לכתוב. לניטשה חליפה אחת, מזוודה אחת, שום בית בו הוא מתגורר בקביעות. כשהוא מגיע לברויר הוא מקמץ בפרטים, אבל לאחר כמה פגישות העסקה יוצאת לדרך והם נפגשים בקביעות. כאן תצטרכו הרבה אורך רוח. הספר מבטיח רפואה ופילוסופיה ואתם לא חייבים להאמין ולהירתע.

השיחות ביניהם מתמשכות, גם שיחות בבית בין ברויר לפרויד הצעיר ובין ברויר למקס גיסו, שיחות בהם מתגלים פרטים נוספים. באחת השיחות מתוודה ניטשה ואומר: אני האדם הבודד ביותר ביקום. וכמוך, אין לכך דבר עם נוכחותם של אחרים – למעשה, אני מתעב אחרים הגוזלים ממני את בדידותי, אך אינם מציעים לי חברה של אמת.

אהבתי.

ברויר ממשיך עם משיכתו לברתה (גם אמו של ברויר קרויה ברתה וכך גם בתו, לחובבי הסמלים והסמליות) וניטשה ממשיך עם בדידותו. ואז? אז המיגרנה מניחה זמנית לניטשה, הוא מצליח לישון טוב וברויר עוזב את אשתו. זו תוצאת השיחות המעמיקות שלהם.

נותרתם פעורי פה? קראו לראות אם זה קרה ממש כך. מההתחלה אמרתי שלמרות ההבטחה – האנשים, השיטות – המציאות טופחת על הפנים. גם הסרט שנעשה  בעקבות הסרט זכה לקטילה כמעט מקיר לקיר. המבקרים היו חריפים, הקבל צחק בעונג בקטעים הכי מדכאים. מקסים.

הספר יצא בעם עובד/ספרית אופקים. מכאן, שהוא חצי עיון וחצי פרוזה. לעיונכם.

 



יום שלישי, 18 במרץ 2025

דולורס קלייבורן/סטיבן קינג - המלצה


 

דולורס קלייבורן נשואה רע. בעלה שתיין וכשהוא גם אלים ומכה בה בגב באזור הכליות עם מוט, היא מכה בו בפניו עם בקבוק חלב מזכוכית. עובדה מפתיעה זו מתגלה בתשאול שלה בנגע למות המעבידה שלה ורה דונובן.

ורה דונובן היא המעבידה העשירה, המגיעה מדי פעם לבית הקיט שלה במיין, ארה"ב. סוכנת הבית היא דולורס הנאמנה והחרוצה. כל כך חרוצה ונאמנה שהיא גם מתוודה לפני מעבידתה על חייה בצל בעל אלים, הבוחר לממש את צרכיו המיניים אצל בתם המתבגרת.

דולורס, באופן מפתיע מאוד, בתשאול הנוגע למעבידה שנפלה ומתה במדרגות ביתה, מספרת באופן חופשי על מוות שגרמה לבעלה האלים שלושים שנה קודם לכן. היא כמעט בת שישים ושש וכבר לא חוששת להתוודות בפני שני השוטרים אנדי וננסי, אותם היא מכירה מאז ילדותם בעיירה בהם כולם גרים.

כשעתיים ישבו כולם, קלטת אחר קלטת נכנסת ויוצאת מהטייפ המשטרתי ודולורס אינה סותמת את הפה. בתשאול, שאין בו שאלות, היא מספרת עד שגרונה ניחר, מה שעבר עליה בצל בעל אלים, כשמעבידתה רומזת לה שבעלים כאלה באים והולכים, ושדולורס צריכה לתכנן את הליכתו. היא אכן מתכננת וגורמת לדבר לקרות.

לא ספר אימה נוסף משל קינג, אבל ספר הממחיש את יכולתו לספר סיפור קולח ומפתיע לא מניו יורק הנוצצת או קליפורניה זהובת השמש. העיירות הקטנות וצופנות הסוד הם לחם חוקו.

יום שבת, 15 במרץ 2025

כשהמתים חזרו/אילן שיינפלד - המלצה


 

שיינפלד אוהב לעסוק בנושאים יהודיים, יותר מדויק, ביהודים המצויים לרוב שלא בישראל. שיינפלד, לרוב משורר, הוכנס לתודעת הקוראים עם ספרו הנהדר מעשה בטבעת. הנוכחי בא אחריו ועוסק במשפחתו שלו עצמו.

שרה ושלמה נישאו אי-שם בעשורים הראשונים של המאה העשרים, בנובוסליץ שבאוקראינה, אזור שהחליף כמה וכמה שליטים מכמה וכמה ארצות. לא שזה ממש שינה את הנוף, העיסוקים והיחסים בין היהודים לנוצרים בסביבתם. לזוג נולדו תריסר ילדים ולא כולם שרדו. מיכאל, מהאמצעיים, חטף בנערותו מכה בראש, מכה שגרמה לו לאבד את זכרונו, ובגיל 14 לערך נמצא ע"י זוג נוצרי נטול בנים. הם לקחו אותו לביתם ומשלא שב לו זכרונו, המשיכו לגדל אותו עם אחיותיו. אבל זה רק קמצוץ מהספר בן 631 העמודים.

רבות חלפו על שרה שלמה, זוג עסוק וחרוץ, יראי שמים. פרט לפרנסה היומיומית יש כמובן את עניין חיתון הילדים, היחסים בינם לבין הנוצרים, מלחמות וכובשים. שלושה חלקים לספר והראשון עוסק בהתבססותם של הזוג, הקמת הבית וגידול הילדים. החצי השני עוסק במוראות מלחמת העולם השניה, במצעד של היהודים למחנה טרנסניסטריה, הטבח שם וחזרת הניצולים לאין בתים ואין רכוש ואין כמעט משפחה.

בין לבין, שניים מילדי המשפחה מגיעים לדרום אמריקה ומתבססים שם, בעקבותיהם מגיע גם מיכאל שזכרונו שב אליו, הלך לחפש את משפחתו ולא עלה בידו לאתרם. הוא שמע על הצלחת היהודים בדרום אמריקה, פרו ואקוודור בעיקר, ונסע לשם, רק כדי להחמיץ את אחיו. בן נולד לו מאשתו האינדיאנית, שנאמר שהיא משבט יהודי קדום של שומרי שבת. הבן הוא סלומון, שבעקבות מות אביו ושריפת גופתו, עניין לא יהודי מעיקרו, הוא לוקח את האפר כדי לחפש את שרידי המשפחה באוקראינה, שאינם שם יותר. משם הוא מגיע לישראל. החלק השלישי בספר עוסק בעיקר בו.

החלק השלישי הוא חלק שאפשר לכנותו בעדינות משונה. לו יעובד הספר סרט, חלק זה הוא עם הגצים, הניצוצות וזיקוקי הדי-נור. סולומון הוא גיי. בחירתו לפזר את אפר אביו על בית הקברות בעיירה הגלילית בו גרות דודותיו, גורמות לתחיית מתים המונית, בין השאר של שרה ושלמה סבתו וסבו. כמו בחצרות מוכרות אחרות, עד מהרה באים כל החלכאים והנדכאים לבקש מזור מידיו של המשיח המופלא, שאכן מרפא. אבל משיח וגיי?

אז בסוף ולאחר תלאות, גם זוג תאומים נולדו, גם בית מקדש בעלות שרק תרומה של מיליארדר מאפשרת. ושלום על ישראל. באמת. אולי החלק השלישי משונה, אבל יהודי. משונים אנחנו, לא?

בחייו האמיתיים שיינפלד גיי. זוג ילדים נולדו לו מפונדקאית. שם הילדים כשם  התאומים שנולדו לסלומון. משונים אנחנו, לא?