יום שני, 29 ביוני 2020
הטירה/קפקא - בזבוז של זמן
יום שבת, 20 ביוני 2020
נסיך הערפל/קרלוס רואיס סאפון - בזבוז זמן
יום חמישי, 11 ביוני 2020
חשיפה/ז'אן-פיליפ בלונדל - בזבוז זמן
חשיפה עוסק באחד לואי, מורה. המורה לשעבר של אחד אלכסנדר, צייר נחשב בהווה. אלכסנדר מזמין את לואי לרטרוספקטיבה מציוריו בגלריה מקומית, בעיר שדה צרפתית. לואי אינו מבין גדול וכשהוא מתבקש לחוות דעה, הוא מודה שדעתו אינה נחשבת. אלכסנדר בכל זאת מבקש דעתו. מפה לשם מתגלה שאלכנסדר הצייר היה מעריץ לא קטן של המורה.
לאחר התערוכה מבקש הצייר להפגש ומהפגישה יוצאת הזמנה לצייר את המורה. כל הסיטואציה מוזרה, אבל המורה זורם. סדרת הציורים עוברת בשלום יחסית. אז מגיעה הזמנה לנסיעה משותפת לווינה. וינה? נסיעה משותפת? גם פה המורה זורם עד שהציור מתקדם מישיבה לשכיבה והלאה. אז מעלים עצמו המורה מזירת הציור באשר החשיפה נראית לו לא הכרחית ואפילו נתעבת במידה. בכלל, כל ההתפתחות וההתחברות לתלמיד לשעבר נראית לו פחות ופחות. אלכסנדר מקבל הכל בהבנה וממשיך הלאה.
תחשבו בוודאי שיש פה התלבטויות הרות גורל, גילויים סנסציוניים ויחסים שאינם ממין היחסים הראויים שבין מורה לתלמידו לשעבר. אז חשבתם.
הספר כולו חסר חשיבות על גבול בזבוז זמנו של הקורא. בלונדל כבר התגלה כסופר קטן מאוד והוא בהחלט מתאים לסדרות ספרים קטנות ולא נחשבות. תחשבו אם אפילו שעות קריאה ספורות שוות את זה. אני לא חושב.
יום שני, 8 ביוני 2020
אליס מילר/אליס מילר - המלצה רפה
זוכרים את בג"ץ אליס מילר? הצעירים שביניכם אולי לא זוכרים, אולי אפילו תתפלאו על מה המהומה, אבל פעם הצבא הניח שיש הבדלים בין גברים לנשים. ההבדלים נשארו וגברים מכינים קפה יותר טעים.
פעם בחורה אחת, כן משנה מאיזו משפחה, שהוריה עלו מדרום אפריקה, אמה היתה גיורת, ובביתה לא היו דברים כאלה שאין משהו שהרצון לא פורץ אותו, רצתה להיות טייסת. בטכניון כבר הצטיינה, כל דבר משוגע שעלה בראשה נעשה, רק הצבא מנע ממנה להיות טייסת. מישהו חשב ברצינות, שציצים יכולים להיות בעיה בנפילה בשבי. איכשהו דברים התגלגלו דרך עזר וייצמן, נשיא המדינה ומפקד חיל האוויר, מיזוגן ופה גדול, ונעמי חזן, ח"כית. כל זה מידע לינוקות. בג"ץ קם ורץ, וזה אינו דבר של מה בכך להגיש אחד כזה נגד חיל האוויר. הכסף הוא רק אחד הצדדים. חיל האוויר נדרש להשיב מה יש לו נגד טייסות. הראש גורד, הדיונים דויינו וחיל האוויר התייצב והשיב מעדנות: כלום.
אליס מילר מילאה תפקידים חשובים בחיל האוויר, היתה מעורבת ברכש במיליונים ולאחר מכן פנתה להתחתן עם הודי אחד, השתחררה מחיל האוויר, עברה לגור בקיבוץ עם ההודי שלה, ושבה לתקופה להודו להקים גסט האוס. אלה רק החיים המשונים שלה שהביאו אותה להתחתן עם בנו של אחד מהקצינים הבכירים ביותר בחיל האוויר ההודי במקרה...
אבל נדמה ששום דבר משונה ככל שיהיה לא מונע מאליס לעשות ככל העולה על רוחה ולדהור הלאה. זו אישה שלא ניתן לעצור אותה והיא בהחלט מסוג האנשים שקורצו מחומרים שרבים היו מבקשים להשיג אך קמצוץ מהם. היא עוברת מישראל להודו ושוהה שנים פה ושנים שם, עוברת דברים שכמה וכמה אנשים לא היו יכולים לעבור לו ביקשו לעשות זאת. בעלה, איך יכלה לבחור אחד כזה, הוא עזר כנגדה ומשלים אותה היטב. אין מה שיעצור אותם ובעיקר אותה. ב-2015 אף הדליקה משואה, אם כל השאר לא מספיק.
בסופו של יום, ספר שנעים לקרוא אותו, אם כי אינו מתגבש לספר בעל מעלות ספרותיות כלשהן. האם הספר מעורר השראה? לא במיוחד, אם כי אליס מילר היא משוגעת עם קבלות.
שאלו עצמכם, מהו המטוס אותו הטיסה?
יום שבת, 6 ביוני 2020
החברה הגאונה/אלנה פרנטה - המלצה חמה
הסיפור של שם המשפחה החדש/אלנה פרנטה - המלצה חמה
הספר השני נפתח היכן שהסתיים הראשון: היציאה מהחתונה של לִילה לירח דבש. כבר אז נשתלים זרעי התרחקות של לילה מהמספרת, אלנה. אלנה ממשיכה בלימודיה ולִילה היא עתה אשה נשואה. זה לא צריך להפריע, הרי מדובר בנערות בנות שש-עשרה, אבל בנפולי חתונה מוקדמת היא חתונה בעתה.
לילה, למרות מעמדה החדש ואולי בגללו, חשה כמו לביאה בסוגרה. התנהגותה כשל לביאה, אבל לביאה הנמצאת בשבי מעיק וחסר תקווה. הציפיה ממנה שתלך ותוליד שרשרת ילדים לא מתממשת, האריה המלווה אותה אינו האריה אתו חשבה להעביר חייה בסרנגטי. אלנה, לעומתה, ממשיכה בלימודיה הקלאסיים, שפות, מתמטיקה וכימיה, אבל לא אלה הדברים המפרידים. קווי האופי הנוקשים של אלנה, המרבה לחשוב יותר מדי, לסבך עניינים פשוטים, לא זורמת עם מכריה, לעומת לילה, ההולכת בגדולות, אומרת אשר על לבה ורואה לנגד עיניה גדילה וצמיחה, מעמיקים את הבור הנפער. מצד אחד גברת ק. ומצד שני התלמידה א'.
ואולי זה לא מפליא שביציאה מגיל ההתבגרות לבגרות דברים כאלה קורים. כל אחת בוחרת את מסלולה בחיים. לילה בחרה בחירה שאינה רק אישית והצילה גם את משפחתה בעוד אלנה ממשיכה בלימודים ובעוני. לשתיהן לא קל, הן נפגשות ומתרחקות ועל הקשיים של לילה לומדת אלנה ממחברות שקיבלה מלילה. במחברות שפע מחשבות, ציורים והגיגים. ברקע נפולי העניה, אבל גם ההתפתחות של הדמויות, התפתחות כלכלית לעומת התפתחות אינטלקטואלית. לילה מאמינה באלנה, ההפך אינו זהה בהכרח.
והופ, שוב חופשה.
שוב אותו האי איסקיה, אבל לא באותו בית. כבר באותה חופשה נובטים לאחר שנשתלו זרעי הפרידות, האהבות החדשות, הבעיות.
הרופא של לִילה שולח אותה בפקודה לאגור שמש. הוא סבור שזה טוב לנשים חיוורות וזה ימנע מילדים מליפול... וכך, גברת אחת, כמעט מטרוניתה, יוצאת לחופשה עם גיסתה ועם מלווה אחת שתשמור עליה, חברתה אלנה. גם האם יוצאת. מישהי צריכה לבשל ולשמור מפני בעיות. הבעל יגיע רק לסופי שבוע. ומי נתקל בהם למטה ולא לבדו? מי שאלנה לא מסוגלת לשכוח, אבל הוא יעדיף את לילה ויגרום למשבר רק כדי להופיע בסוף לבצע תיקון.
החופשה נגמרת, ילד יהיה ולא ברור של מי, אבל כל אלה ישקעו אט אט לעבר האפור משום שאלנה תלך אל הזוהר האקדמי, תצפין לפיזה. אלנה שוקעת בלימודיה, מזהירה בהישגיה ושומעת מדי פעם עדכונים על המשברים גבהי הגלים בנפולי הרחוקה, המיוזעת והגונחת. גם מגדל פיזה יגנח, יקמט מצחו ויטה על צדו מצער.
הספר הזה ארוך ומורכב מהראשון. גיל ההתבגרות אינו פשוט בשום מקום. אלנה יודעת לספר על עצמה בגוף ראשון ולומדת על קורות לילה ממחברותיה, כאמור. מגיל 16 עד גיל 23 אנו מתלווים וכואבים כאבים של אהבה, של חוסר התאמה, של עוני, של חתונות בגיל צעיר וילדים ועולם כמנהגו נוהג בנפולי, שכאילו אינה יכולה ואולי לא רוצה להתקדם. רק התרחקות ומעבר שפה מדיאלקט לאיטלקית צחה וסביבה אינטלקטואלית, מאפשרים להרים את הראש.
אלנה מצליחה לפרסם את ספרה הראשון, הלא הוא סיפורה שלה ושל לילה וכל חבריהם, חברים שאינם קוראים ספרים.
ומה המחיר שמשלמים? נדמה שרבים שילמו מחיר כבד על בחירותיהם, לאלנה שילמו שתספר על כך. מין צדק פואטי.