יום ראשון, 29 בדצמבר 2024

בסלון של ברטה/אורה אחימאיר - המלצה


 

בסלון של ברטה הזכיר לי כמה מגמות בספרות, למשל, בתי קפה בהם נסבו כמה עלילות כמו אלה של דוד פוגל (חיי נישואים) וסטפן צוויג (מנדל של הספרים), או למשל, נשים נתמכות של אלכנסדר דימא הבן (הגברת עם הקמליות) ושל אמיל זולא (ננה). וכך, עניין הסלונים התברר כמגמה נרחבת של נשים רחבות אופקים, אך דלות השכלה, שלא זכו להשכלה אקדמית או אחרת מסודרת. מאות סלונים התקיימו באירופה, וינה, פריז וברלין בעיקר, אפילו וושינגטון וברצלונה, מהמאה ה-17 ועד למאה העשרים. היו אלה סלונים של נשים עשירות, הנשואות בעיקר לבעלים שעיסוקם מצריך פגישות עם אנשים מפורסמים ומשפיעים. במקרה של ברטה, כבר בגיל 12 היא היתה מזכירתו של אביה מוריס, מו"ל עיתון נחשב בווינה - נויה פרייה פרסה. כך זכתה לפגוש את ראש הממשלה לעתיד של צרפת ז'ורז' קלמנסו כשהיא נערה, ולהחליף עמו אי-אלו דעות. בסוף גם איכשהו היתה קרובת משפחתו.

אבל מה באמת עם הסלון? כלום ושום דבר. אמנם היו שם צוויג, קלימט, שניצלר, רודן, אלמה וגוסטב מאהלר, פרנץ ורפל, ונכחו שם אנשי אמנות אלה ואחרים, גם פוליטיקאים, אלא שכל זה מסופר כלאחר יד.

אחימאיר מנסה להעלות על הכתב סיפור מעברה של משפחתה שלה, משפחת צוקרקנדל. ישבה וקראה, גם ביקרה בווינה לא אחת. זה היה סלון אחד ממאות באירופה, בטח מעשרות בווינה עצמה. כמו כותבי ביוגרפיות (וזו לא ממש ביוגרפיה) אחרים בעבר, גם אחימאיר מצאה עצמה ממלאת מילויים "אמנותיים" של שיחות כאלה ואחרות. זה בסדר, כל עוד זה נאמן למציאות.

האם ערכו של הספר דווקא בהארת עברה של משפחתה של ברטה? הרי בספר יש פרק נרחב גם לגיסתה אמליה. ערכו האמיתי של הספר בהארת התקופה, תקופה של פריחה אמנותית בלתי רגילה טרם מלחמת העולם הראשונה. פריחה זו נגדעת לרגע בגלל מלחמתה העולם ואז הכל שב לפרוח, כמו גם ניצני הירידה עם הופעת הנאציזם.

ברטה ובעלה אמיל צוקרקנדל לא היו אנשים עשירים. הוא אמנם היה פרופסור לאנטומיה ידוע מאוד באוניברסיטה, ספריו נמכרו ונלמדו ברחבי אירופה ומחוצה לה, אבל הסלון לא נבנה על שתיה וזלילה, יותר על החלפת דעות. הרוב לא האמינו שעם כמו האוסטרים יסכים ליפול כפרי בשל לידיו של היטלר, אבל נכשלו בתחזית.

וינה בכלל והסלון של ברטה מייצגים תקופה שהיתה ואינה. הלב נחמץ להיעלמות אותה תקופה, אבל זה כנראה עולמנו, שדברים טובים נרמסים ברגל גסה.

 

יום שבת, 21 בדצמבר 2024

מי שסוכתו נופלת/צבי בן מאיר - המלצה חמה


 

אולי אנחנו בשלב ביניים שכזה, שלב בו עדיין מתחברים גבר ואשה כדי ליצור את הדור הבא וכדי ליצור קפסולה אנושית, זו הקרויה משפחה. כמה טוב אנחנו יודעים כמה זה לא עובד תמיד טוב. שיעורי הגירושין נוסקים ונוצרות מזה משפחות חד הוריות והזדמנות שניה. כאן נוסף פן אחר.

צבי בן מאיר מביא לפנינו את ספר הביכורים הרגיש והמקסים הראשון שלו. הוא מספר לנו על ביני, אחד שיש לו נטיות הפוכות, לשון נקיה להומו. ומתי הכיר בכך? הידיעה וההכרה אינם חופפים בהכרח.

בגיל 15 בערך, בעוד ביני מצוי בישיבה התיכונית, מגיע אחד אוריאל להיות מדריך. ביני מוצא עצמו חג סביב המדריך, מוצא כל הזדמנות כאילו לחלוף על פניו. מאוחר יותר יבין שזו אהבתו הראשונה. בהיותו בי"ב ועובד, ביני הרוויח מספיק כסף כדי למצוא לעצמו פסיכולוג, אחד שטיפולו לא היה אהוב על  ביני.

אהבה שניה ניכרה וניקרתה בצבא, כשביני מוצא עצמו מביא לעמדת השמירה של אהובו משקה חם ועוגיות והלה סבור שביני עובר בין כל העמדות עם השתייה והעוגיות, כאילו מעשה אצילי.

אבל ביני מבין כבר שנטיותיו הפוכות ואפילו רבו ומורו, הרב מיכה, סבור שנטיות לחוד ואהבה ומשפחה לחוד. ומה ביני באמת רצה? בית במובן משפחה, אישה עם שביס המחכה ליד שולחן ליל השבת לשובו מבית הכנסת ואז הזמירות, ילדים אחדים וכל מה שמחמם את הלב כפי שזכור לו ממשפחתו שלו, משפחת ששת הילדים.

אורית היתה ראשונה בחברותיו וזה לא הלך. היא ידעה עליו. השנייה היא אסתר, שלמרות שידעה מהם נטיותיו של ביני, טוב היה להם יחד. התקשורת זרמה ביניהם והם החליטו לנסות רק כדי למצוא עצמם לאחר שש שנים ושני ילדים בבית הדין הרבני לצורך גירושין. ביני ממשיך לאהוב את הדמות הזו, הקרויה אסתר.

ביני כואב את כאבה של אסתר. על עצמו הוא מבין שיישאר לבד, יגור לבד ויזכה לראות את ילדיו כפי שיותאם. אבל אסתר היא זו שזכתה בבעל שלא נמשך אליה. ומבחוץ? מבחוץ הם נחשבים לפאואר קאפל, זוג לדוגמה ואיך אפשר ומה קרה והייתכן?

אנחנו שומעים את המחשבות הכואבות של ביני, אחד המצוי בתוך העולם הדתי, חוקים אחרים פועלים והתנהגויות אחרות מצופות. שוב ושוב הוא מוצא עצמו אצל מטפלים, בעיקר זה האחרון המבקש להביא גם את הוריו לשיחה הטיפולית. בשיחה המטפל עושה דבר המכווץ את ביני כשהוא שואל אותו כיצד התגבר על ייצרו עד לחתונה, האם צפה בפורנו, וביני מוצא עצמו במצב מביך לנוכח אמו והפורנו.

כקורא, אתה אומר לעצמך הנה זוג שדווקא הולך להם, אז שימשיכו. לא הכל מושלם בשום מקום. אסתר לא מוכנה לבעל שאינו נמשך אליה וביני מבין היטב את כאבה ומסכים לשחררה. ביני לא בוחר בפתרון הקל, יותר בפתרון המתבקש.

הסיפורים הקטנים המלווים את חייו של ביני נוגעים ללב. בסוף, שזה כבר בהתחלה, ברבנות, כשהם נפרדים, ביני נפרד מעוד משהו. הוא מבין שלא יכול להיות שהכל ישכון תחת קורת גג אחת.

 

יום רביעי, 18 בדצמבר 2024

גן נעמי/ישי שריד - המלצה


 

ישי שריד הוא עורך דין וכשהוא כותב על עוכרי הדין דעתו רחוקה מלהיות טובה עליהם. הוא בוודאי  יודע. כשהמצב רע וכשצריך להעסיק עוכר דין, מצב שהיה עגום הופך פתאום לעגום-עכור במיוחד והתקווה גזה. זה קורה, להכעיס, גם כשלכאורה הצדק עמך והקלפים בידך מסודרים היטב. גם שופטים לא יוצאים ממנו טוב. הוא יודע.

נעמי מפעילה גן ילדים בפיסת קרקע מבוקשת במיוחד בצפון הישן בעיר הנחשקת. בעל הקרקע, הרשי קפלן, מבטיח לה שכל עוד היא חיה, הגן שלה וזכותה על הבית שמעל הגן לא תיפגע. הרשי קפלן חזר לארה"ב ומת שלא במצב שחשבו שהוא, בעל בעמיו. היכן הצוואה המבטיחה את נעמי, גנה וביתה?

אז מגיע עוכר הדין לנדסמן, יזם הקרקע בעל המראה הטוב והטעם הנהדר, והבית-גן המצוי בחוף מציצים הידוע קרץ לו והוא חשק בו, רכש אותו וביקש להפכו לבניין בוטיק, בו הוא יגור ועוד כמה מיוחסים מידידיו, כדאי אפילו אריק איינשטיין בכבודו ובעצמו. מה יכול להיות יותר סמלי מזה?

אלא שנעמי קיבלה הבטחה והיא לא מוכנה לוותר. חייה אינם סוגים בשושנים. בעל מקסים עזבה, אחד שחזר לקיבוץ שלו, ובן שמסרב לגלות היכן הוא גר עתה ובקושי שומר על קשר. היא בת חמישים, לא ממש זמן לפצוח בקריירה שניה ולא שהיא חפצה בכזו. היא אוהבת ילדים, טובה בקשר עמם, יש לה את סימה המסייעת בידה והשניצלים שלה אלוהיים, וגם יוליה הגננת הצעירה והמקסימה. מה עוד תוכל לבקש?

והנה פתאום נועם הבן האמן חוזר לחייה, יותר נכון נכנס לחיי הילדים ולחיי יוליה, וקרן שמש חודרת מבעד לעננים. אבל עוכר דין שיכור שנשכר לסייע בידי נעמי, להוכיח את קיום הצוואה, לא ממש עושה עבודתו נאמנה.

בספר החמוד הזה פתאום אכפת מגננת מאויימת, מכרישי נדל"ן חמדנים שיוכו שוק על ירך ומצמד-חמד הנוצר יש מאין. נכון, שריד אינו גדול בספרות, אבל כמו ששעון מראה פעמיים ביום את  השעה הנכונה, מן הראוי שיצליח לו גם ספר טוב. 

והצליח.

יום ראשון, 15 בדצמבר 2024

הגברת במכונית עם משקפיים ורובה/סבסטיאן ז'אפריסו - המלצה רפה


 

את הספר הזה קראתי לפני כארבעה עשורים והוא נקרא בשנית מאחר וזכרתי אותו כספר טוב. אז זכרתי. הוא ספר סביר, שהיום לא היה עובר את ספו של הפוליטיקלי קורקט ובטח לא נחשב כמתוחכם במיוחד. לזכותו ייאמר שהוא מתחיל את ז'אנר המותחנים הפסיכולוגיים.

מאחר ועברו ארבעה עשורים וקראתי המון, כבר בעמוד 27 מוזכרת הדה אס, בלי לציין שזו סיטרואן אייקונית. זה הרי ברור מאליו לספר המתרחש ב-1959. האייקונית עוברת את גשר אלמה, גשר הנחשב היום למקום בו מבקרים אלה המבקשים לזכור את הנסיכה דיאנה, ונוסעת לעבר ביתה של הגיבורה ברחוב דה גרנל, שם התרחש הספר אלגנטיות של קיפוד. כל זה בפריז, כן?

אז הגברת, מזכירה בכירה בחברת פרסום צעירה ועולה, לוקחת את התאנדרברד, פורד אייקונית ארוכה עם גג מתקפל, לנסיעה לדרום ומתכוונת להגיע למונטה קרלו. הבוס רק המתכוון שהיא תחזיר את האוטו הביתה לאחר שהוא ורעייתו טסו לז'נבה מנמל התעופה אורלי. אז כוונות לחוד ומעשים לחוד. היא נוסעת דרומה, הגג מופשל, הרוח נעימה, הרכב יוצא דופן ואוטומטי, לא עניין של מה בכך באירופה הנוקשה, התאריך הוא העשירי ליולי ויש ארבעה ימי חופש עד לארבעה עשר ביולי הידוע.

הגברת מגיעה לתדלק מכוניתה, נכנסת לשירותים ושם מישהו חובט בכף ידה, גורם לה לחבלה רצינית, אבל לא ליותר מזה, וכאן מתחיל הכל להשתבש. בעל התחנה שתדלק מכוניתה טוען שלא ראה איש, בהמשך טוענים שהיא באה מהדרום ונסעה לפריז כשהיא טוענת שהיא באה מפריז ונוסעת לדרום, איש מכירות צעיר מצטרף בזמן מסוים אליה, מבקש עזרתה כשהוא חסר כל ונוסע למרסיי ומשם למצרים, רק מזוודה בידו וחליפה לעורו. בהמשך גמל על החסד שלה וגנב את התאנדרברד, רק כדי שהיא תמצא את הרכב שוב, אבל עם גופה בתוך שטיח בתא המטען הנדיב. הסתבכתם? כן, זה נועד להיות כך עד ארבעים עמודים מהסוף, אז מגלה הפושע האמיתי מה מתרחש, מה רצה וכיצד נדהם לגלות שרצונותיה של מזכירה מסויימת הם בדיוק ההפך מכוונתו, כוונת פשע רצינית לעומת הפשעון הקטן של מזכירה יפה, החושקת ברכב אייקוני והופכת הקערה על פיה.

כן, היה פעם משהו הנקרא מועדון קוראי מעריב, הספרים היו בעלי כריכה עבה וספר של 242 עמודים נראה עבה ואף רציני, אבל חלוף העיתים שחקו עד דק מה שהיה פעם ספר פשע צרפתי נחשב.

עכשיו נותר רק לקרוא שוב את המחברת הגדולה.


 

יום שני, 2 בדצמבר 2024

הגניוס הישראלי/שאול זינגר ודן סניור - המלצה חמה


 

שורה תחתונה כבר בעליונה? אחד הספרים היותר פטריוטיים שיצאו כאן לאחרונה. כמדינה המצויה רוב ימיה במהלך מלחמות כאלה ואחרות, החוסן באמת מפתיע ואפילו מצעיד הלאה מדינה, שאחרת היתה אמורה להיעלם ממשפחת האומות.

מה גורם לחוסן זה?

אם ניקח מדינה מתקדמת אחרת בעולם, יפן, הרי נראה מיד הבדל דמוגרפי בולט: בעוד הם אחד העמים הזקנים בעולם, עם כוח עבודה צעיר הולך ודל, אנחנו אחת המדינות הצעירות בעולם, עם שיעור ילודה מהגבוהים, מה שמבטיח כוח עבודה לעתיד, כוח עבודה שמשלם מיסים ומאפשר תחזוקה נאותה של מדינה (דבר הניכר במיוחד במדינה בעת מלחמה, 2024).

אבל זה כשלעצמו לא די בו. צריך חוצפה. כן, אותה חוצפה להרים טלפון למנכ"ל חברת הייטק ולהציע הצעה לפיתוח כלשהו והלה לא סבור שיש בשיחה הזו משהו לא תקין. כך הגיעו לעולם אמנון שעשוע (מנכ"ל מובילאיי) ורן בליצר (מנכ"ל הכללית).

יכול להיות אנקדוטלי, אבל תוסיפו לחוסן הזה את ארוחות יום השישי במשפחה ישראלית ממוצעת, המפגש הרב דורי של סבא, אב ונכדה, את המרחקים הקצרים פיזית ונפשית בין כולם. תגידו שמה מיוחד בזה ותראו תופעה חדשה ומעניינת בארה"ב, האיסור על הורים (איסור בחוק) להתקשר לילדיהם, ולא מדובר בילדים בני נוער, אלה בגירים בשנות השלושים לחייהם. תופעה כזו לא תמצאו פה.

אולי מוזר, אבל קחו את תופעת צבא העם, אותו צבא המוציא משהו מכל מתגייס, אותו כור היתוך ההופך מדינה הבנויה משבעים תפוצות, שבסוף דוברים בה עברית ואוכלים אוכל אחיד בצבא, חווים אותה טירונות ומקבלים הזדמנות גם לאישה להיות טייסת ולכל אחד, מעשית, להיות כל מה שיכולתו תגיע אליו.

זה אמנם לא מופיע בספר מפורשות, אבל השסע של 2023 כאילו התאחה במהירות עם תחילת מאורעות השביעי באוקטובר והמלחמה המתמשכת שנכפתה. מי שאך אתמול התווכחו ולא בנימוס, עתה לוחמים שכם אל שכם. אבל אם נחזור לימים רגילים יותר, נמצא מנכ"לי חברות הייטק, שהתעקשו עם התמנותם למנכ"לים, להשאר דווקא בארץ ולגרום לכך שההייטק יגיע לכאן ולא הם לשם. זה גרם לצפיפות שומטת לסת של הייטק בארץ, הרביעית בעולם למדינה זעירה כל כך. נוסיף לזה גם את עצם העובדה, שעובד יוצא באמצע היום כי הוא צריך להגיע למסיבת חנוכה בגן ואיש לא מרים גבה (כי האיש עצמו, עם הגבה, יצא גם הוא למסיבת חנוכה אחרת). הכי נוח לגדל ילדים בארץ. גם הכי טוב.

זוכרים את מושג הבייבי בום? אומרים עלינו, שאנחנו נמצאים בבייבי בום כל הזמן. קחו שיעורי ילודה גבוהים, הוסיפו על זה שיעורי ילודה גבוהים של החרדים והערבים, וסכמו את רצון הערבים, ערביי ישראל, להמשיך ולגור, להתפתח ולעבוד דווקא בישראל.

הספר כתוב היטב ומרתק, רחוק מהכתיבה היבשה והמשמימה של ספרי העיון, ממש כאילו קראתם סיפור על השכן ממול, על ארוע שקרה בצ'כונה הסמוכה. אתם אולי חווים רגעי משבר וכעס, מוות ממלחמה ועוד, אבל הספר הזה בא לחמם ולא לצנן, ולא לעשות זאת בדרכו המלאכותית. פתאום ארוחת שישי היא חג הודיה שבועי, שיעורי הילודה הם בייבי בום מתמיד והרמת טלפון למנכ"ל חברה חוצפה לא ממש חצופה.

שווה קריאה בהחלט.