יום רביעי, 26 ביוני 2024

הקיר/מרלן האוסהופר - המלצה חמה


 

לוקח כמה ימים לחשוב על הספר המיוחד הזה כדי לשבת ולכתוב סקירה. אז ישבתי, אכלתי, ישנתי וכתבתי ראשי פרקים. לחשוב שתצא מזה סקירה לתפארת זו יומרה.

האישה, שמה לא ידוע, מגיעה יחד אם בת דודתה ובעלה של בת הדודה לציד. מן סופ"ש מרנין שכזה בהרים. הם מגיעים לביקתה בכפר, האישה נשארת בביקתה, נחה ומתפלאת מדוע קרוביה מאחרים לחזור. היא יוצאת מטה לכיוון הכפר ומצחה חוטף מכה ממשהו לא ברור. מולה ניצב קיר זכוכית שקוף ובלתי עביר, ממול כפר שדבר לא זז בו, במיוחד אותו איכר שקפא בתנוחה משונה מעל הבאר. הקיר מונע כל מעבר מכל כיוון.

אט אט מתחוור לה שהיא כלואה, אבל היא מחוץ לכלא והשאר בפנים, "קפואים" לעד. היא נותרה עם הכלב שונר לצדה, ההופך לבעל הלוויה הנאמן שלה עד ש... נרצח. די מהר אנו מגלים עובדה מזעזעת זו והיא נכתבת שוב ושוב. אבל לא אקדים את המאוחר. לא רק כלב יש, גם הפרה בלה, שלה תפקיד של אספקת חלב והולדת הדור הבא, וזה אכן נולד ושמו "פר". גם חתולה קפריזית בתמונה, ממנה תיוולד חתולה לבנה יפהפיה וחתול נוסף. אלה חבריה היחידים של האישה, חברים קצרי טווח, אבל כל אחד ותפקידו בכוח הקטן ובסיפור האורך שלוש שנים.

האישה היא אישה עירונית, כבת ארבעים. בעברה הרחוק גרה בכפר וההיכרות עם חיי הכפר היתה מוגבלת. עד מהרה מצאה עצמה עם עבודה מעל הראש. ראשית דאגה לרווחת הכלב ולמזון שלו, שבתמורה שמר על הפרה והיה בן לוויה נאמן וחבר חכם. הפרה הצטרפה די מהר והיה צורך לדאוג לחליבה שלה ומאוחר יותר להולדת פר. וכך, מבוקר ועד ליל העבודה, כולל קצירת חציר, גידול תפוחי אדמה ושעועית, ציד איילים וצבאים חלשים, כל זאת בשנות השישים, ללא עזרה סלולארית, ללא מיכון מיוחד, חשמל ובעצם שום דבר מיוחד. אפילו הרדיו המרצדס שנותרה מאחור לא הפיק דבר מלבד רעשים סתמיים.

לא הכל עובר על מי מנוחות. החיות העניקו אושר, כמו גם דאגה ואפילו רצח בסוף. הם הוסיפו מימד זמניות, בטח יחסית לאורך ולאורח חיי האדם. הן באו והלכו, בעיקר חתול לבן וקצר חיים ועורב לבן ומנודה מחבריו השחורים.

כל מה שנותר לה זה לקיים חיים שגרתיים ככל האפשר. מכאן באה ההתלהבות הראשונה מהספר, שהסיפור שלו חזק מהכתיבה, לא שמשהו רע בכתיבה – 221 עמודים ללא רגע דל, ללא חלוקה לפרקים, או תת-פרקים. פשוט סיפור אחד מתמשך של שלוש שנים, ללא תהיות פילוסופיות עמוקות, הרבה קוצים בידיים וכאבי גב לנוכח הכנת עצי בערה, לא עניין של מה בכך באקלים האוסטרי הקפוא לעיתים. תרופות של ממש אין, שמן איילים יש וזה בערך הכל.

החיות העניקו מימדים רבים לסיפור, כך גם הבדלי הגובה בין שני מקומות בהם בחרה האישה לגור בחורף או בקיץ. החלב של בלה הפרה היה בעת ובעונה אחת מזון, קשר בין החתולים, פר, הכלב והאישה. חיות המאכל נורו בלא חיבה ולא סתם כך. אופיין של חיות הבית קיבל תשומת לב ומקום בסיפור החסר בני אדם אחרים, הנעלמים יום אחד בסיפור שאינו מדע בדיוני או פנטסיה, שום דת לא מעורבת ושום הסתכלות פילוסופית, רק סיפור מרתק נטו.

קראתי דברים מיוחדים בחיי. נדמה שהסיפור הזה לוקח בהליכה עם שתי ידיים קשורות מאחור.

יום ראשון, 16 ביוני 2024

מוזה/גיל הראבן - המלצה

 

אשרת פלד, חיילת הגרה לבד בארץ, באשר הוריה בשליחות, היא מפקדת במחנה טירוניות בבה"ד 12. אלה שנות השמונים, אם לסיים את מסגור המסגרת.

עפרה מרון היא טירונית המבקשת שלא לצאת הביתה לשבת, מין בקשה שכזו. אלא שצה"ל מתקשה לבלוע בקשות לא שגרתיות אז והיום. אשרת מנסה לברר מדוע אותה חיילת מעדיפה שלא לחזור הביתה ואינה מקבלת תשובה. בלית ברירה היא אומרת לחיילת שתחת פיקודה, שתלך לכתובת זו וזו בתל אביב, תיקח מפתח מארון החשמל ותתארח שם בשבת. זו דירתה של אשרת המפקדת (דניאל גל, בסרט בעקבות הספר) והיא מאפשרת לחיילת שתחת פיקודה (נועה אסטנג'לוב, המפקדת) לשהות בדירה כשהיא עצמה נשארת שבת בבסיס.

ברקע נמצא המשורר אוריאל הגר (ליאור אשכנזי, בסרט) המופיע באיזשהו ערב הקראה משיריו. משורר זה אהוב על החיילת עפרה, שיחד עם המעט הידוע לנו על רקע הספר, שנות השמונים ומקום מגוריו של המשורר אוריאל הגר בסמטה אלמונית ביפו והנה דמותו של דן בן אמוץ. אמנם לא משורר, יותר סופר וכותב טורים בעיתון חדשות, המוזכר אף הוא.

עפרה לא העבירה שבת אחת בלבד בדירה המפקדת שלה, אלא הופכת לדיירת קבועה ומכאן ההסתבכות אליה נחשפת אשרת של עפרה מול אוריאל באהבה הרסנית. זמן מה לאחר סיום תפקידה בצבא, אשרת נחשפת לקשר נוסף בין מישהי נוספת לאוריאל ואף היא עצמה באה לבקרו ומתחילה להבין מה עובר על נשים המגיעות למשורר ומה קורה בעקבות קשר הרסני שכזה. לפחות במקרה של עפרה זה נגמר רע.

מדובר בנובלה הכתובה בעברית משובחת להפליא, דברים שלא רואים יותר היום. זה הספר השני שאני קורא משל הראבן, הראשון היה "חיים" המשובח. אחד נוסף מחכה לי.

יום שלישי, 11 ביוני 2024

בהמשך/סטיבן קינג - המלצה


 

סטיבן קינג מערב הרבה ילדים בספריו, לכל ילד הקטע משלו, מין יכולת שאין לאחרים. היכולת הזו פלאית וחזקה ולעיתים מעמידה את הילד עצמו בסכנה. הפעם זה ג'יימי.

לג'יימי היכולת לדבר עם מתים מיד לאחר שמתו. רק הוא ממשיך לראות אותם חיים, יכול לדבר עמם ולשאול שאלות עליהן הם חייבים לענות אמת. הם כבר מתים ואמירת האמת כבר לא יכולה להזיק להם בכל דרך שהיא.

זה מתחיל איכשהו קודם, אבל בגיל שבע מתה אשת שכן בבניין. הטבעות מאצבעותיה נעלמו, ג'יימי נכח בדירה ובלי לספר לבעל המחפש את הטבעות, ג'יימי מברר עם המתה היכן הטבעות, האם כאילו מחפשת ומוצאת במקרה והבעל כלל לא מודע לכל העניין. לא בהתחלה.

קינג, דרך ג'יימי, מתריע כגל הזמן שזה ספר אימה ומספר בעצם לקוראים שאינם מכירים את קינג, חבר'ה, נתקלתם בספר אימה, להשתטח. אז כן, לאמו של ג'יימי חברה שוטרת ויום אחד היא מסיעה את כולם במהירות לביתו של סופר מפורסם, שהתפגר על סף כתיבת ספרו האחרון בשרשרת ספרים מצליחה היוצאת בסוכנות אמו של הילד. ללא הספר האחרון סוכנות הספרים בסכנה. וכך הם מגיעים אליו, ג'יימי מצליח לקבל ממנו את כל הספר בשעה וחצי של הקלטה, האם, שהיא ממילא עורכת ספריו הקודמים, כותבת את הספר, הספר שוהה שבועות ארוכים ברשימת רבי המכר של הניו יורק טיימס ובא לניו יורק גואל ולביתו של ג'יימי, לאמו ולסוכנות. הנה תם רבע מהספר. חשבתם שאספר לכם הכל.

אז ככה: מיהו אביו של ג'יימי? למה יש שוטרת בהתחלה והאם אקדחה ייכנס לפעולה במערכה השלישית? התשובה לשאלה הראשונה היא שצפויה מגה-הפתעה שומטת לסת, ולשאלה השניה התשובה היא שהשוטרת היא חברתה של האם, חברה למיטה ובשלב  מסוים כבר לא, מה שלא מונע ממנה לאחר כמה שנים לבוא ולחטוף את ג'יימי מבית הספר. הוא אמנם כבר בן 13, אבל זו החברה לשעבר של האם והוא כבר סייע בעבר במניעת אסון כשדיבר עם פושע סדרתי מת, אופס, אשתוק מעכשיו.

אז אני לא שותק וממשיך. לאחרונה קראתי כמה ספרים של סופרים שהם מעבר לשיאם, שלא לומר כבר לא ממש מהלכים בינינו, ולא, לא אביא את ג'יימי כדי שיידבר עמם לאחר מותם. נמנים עמם אפלפלד, אוסטר ועמיר, ואני מציין זאת משום שספריהם האחרונים לא היו המיטב שלהם, אבל הייתי חייב לקרוא. ופה קורה משהו מפתיע. "הניצוץ", אולי הידוע בספריו וזה שמנע ממני להוריד רגליים מהמיטה מפחד שמשהו יצוץ משם, נכתב מלפני יובלות. גם "זה" המונומנטלי לא חדש, רק 22/11/63 איכשהו ביניימי. רוצה לומר, קינג מעבר לשיאו.

קינג הפעיל טריק מתרמיל הטריקים הבלתי נלאה שלו, חזר לנעוריו וכתב ספר חמוד וחביב ומשעשע במובן הכי טוב. אימה זה לא ממש, אבל כתוב היטב, זורם ממש, יחסית לקינג ממש דיאטטי, 271 עמודים, אמא'לה.

תמיד כשאני כותב על קינג, איכשהו אני חייב לחזור ולהזכיר את "הגופה", אחד מארבעת הסיפורים ב"עונות מתחלפות", סיפור עליו נעשה הסרט "אני והחבר'ה" (למוגבלים בשפת אמם Stand by me), שהוא לגמרי הסרט האהוב עלי בעולם ותמיד אני נזכר בו בערגה.

איכשהו, קינג לקח את גיל הילדות וההתבגרות עם דגש על 12-13, כתב עליו תלי תלים של ספרים ובנה עצמו לצמרת.

בספר הזה שב קינג ומזכיר את רשימת רבי המכר של הניו יורק טיימס, שאצל האמריקאים הבורים ברובם זה מקדם מכירות מצוין. הוא בטח קיווה להיכנס לרשימה הזו עם הספר הזה ואכן זכה ב"תענוג מובטח", אבל של הבוק ריפורטר. אני חותם על כך. מוזרות דרכיו של אל הספרים.

יום שישי, 7 ביוני 2024

לעזוב/טאהר בן ג'לון - המלצה רפה


 

הספר הזה נכתב ב-2005. המקום בתחילת הספר טנג'ר שבמרוקו ורובו בספרד, בברצלונה. המקשר בין השניים הוא מיגל, אבל זה אאזל המבקש לעבור ממרוקו לטנג'ר. תיכף תבינו.

מרוקו של תחינת האלף אינה מקום טוב במיוחד לצעירים, גם אם הם משכילים ובוגרי אוניברסיטאות. עבודה הם לא מוצאים ועתידם לוט בערפל. בן ג'לון מנסה להציג בפנינו מקרה כזה בו יש אפשרות לחיים טובים יותר. האמנם?

בעולם הרחב, השכלה היא מבוא לחיים טובים יותר, בדר"כ. אאזל, בחור יפה, למרות היותו בוגר אוניברסיטת רבט במשפטים, מרגיש תקוע. משפחתו ומכריו במצב דומה ובן ג'לון לא ממש מנסה ליפות את המצב במדינות מוסלמיות. למה להתכחש? מדינות מוסלמיות אינן מקום מעודד פריחה.

אאזל מנסה מזלו לברוח לספרד הסמוכה בשיט עבורו הוא משלם מחסכונותיו. השיט מתבטל משום מה והכסף אבד. כדי לקצר סיפור לא ארוך, אזל מכיר את מיגל, ספרדי אדיב ונדיב, המבקש את חברתו של הבחור היפה ומוכן לעזור בהעברתו לספרד, מקום מגוריו הקבועים. ובתמורה? פשוט מאוד בן לוויה, גם במיטה, למרות שאאזל לא הומו.

אאזל מגיע לספרד, ניירותיו מוסדרים, חייו אם מיגל נוחים להוציא הקטע המיני, שאינו לרוחו. כל כך לא לרוחו עד שהוא הופך לאימפוטנט בחברת נשים ומכאן מתחילה הגלישה במדרון. אאזל אמנם עובד בשירות מיגל, אבל אט אט הוא עושה מעשים שלא יעשו ומבחינת מיגל, לו היה מדובר בכסף בלבד, ניחא. מרגע זה העדשה מתרחקת וכלל מצבם של הדומים בברצלונה, בדגש על מוצא אסלאמי, מקבל גוון שחור משחור.

הכתיבה של בן ג'לון אינה מרגשת ממש, אינה מרתקת ממש, אבל התמונה ברורה: מצב המוסלמים, איך שלא מסתכלים על זה, לא מזהיר. אם בן ג'לון דווקא רצה לעורר סימפתיה למצבם, הוא רק סיפק עוד חומר לגחך על מאת מיליוני מוסלמים, שאתרע מזלם להוולד כאלה. היום, 2024, הבעיה סובבת יקום. העולם מדרדר מדחי אל דחי לנוכח פיגורם של המוסלמים בכל תחום והספר הזה לא ממש הוסיף לתחושת הקלה.

בן ג'לון זכה בפרסים כך וכך, כל ספר שלו מתפרסם בהוצאה אחרת והשורה התחתונה היא שאין ממה להתרגש. וולבק בשורה אחת קטל את עולם האסלאם בכישרון רב יותר.