יום שבת, 23 בנובמבר 2024

מלחמה וחלום/יאיר לפיד - המלצה חמה

 

כשחשבתי מדוע אני לא מצביע ליאיר לפיד, חשבתי בעבר על נער פוסטר, על איש חלקלק שאיכשהו מצליח לו, מצליח בקלות היכן שלאחרים זה בזיעה ומאמץ. ולא, לא מפריע לי שאין לו בגרות, אבל יש לו בגרות שאין לאחרים. בסוף אספר לכם מדוע לא הצבעתי לו, למרות שכל מה שאמר בספר שלפני גרם לי להנהן בהערכה ובהסכמה מוחלטת.

הספר הזה הוא סיפור חייו של לפיד, לא האוטוביוגרפיה שלו. אנחנו אמנם למדים מהיכן בא (יד אליהו, דירה בינונית, אבא עיתונאי במעריב) ולאן הגיע (ראשות הממשלה). בין לבין אנחנו קוראים על בתו האוטיסטית, אשתו, האנשים בהם נתקל כפוליטיקאי, איש טלוויזיה וראש ממשלה.

יאיר לפיד יודע לכתוב ובספר המכיל כמאתיים וחמישים עמודים אפקטיביים, עולה מולנו איש עם ידע, רחב אופקים, אופטימי, אחד שהמגע האישי עם מי שמולו חשוב מכל תואר ומדליות על החזה. כך הוא מעביר פגישה בת 12 דקות עם קמלה האריס בעבר בשתיית קפה ובאפס מילים, כי ממילא בפגישה קצרה כזו איש לא יזכור מה נאמר בה, בלילות הוא מסתמס עם עמנואל מקרון, אכל בעבר ארוחת בוקר משונה עם ריצרד גיר והעביר שיחה מצחיקה עם לייזה מינלי, להזכיר רק קומץ מאלפי אנשים מפורסמים בהם נתקל בקריירה עשירה.

והוא משכנע. משכנע באופטימיות אין קץ, בליברליזם נאור, ביהדות ללא סייג ואף ללא דת, יודע יותר ממשוכנעים רבים, שמקומם של היהודים כאן וזה בגלל שאבא שלו חגג 13 כשהוא מעמיד פנים שהוא בשירותים וכך טומי לפיד נמנע מצעדת מוות בהונגריה ברגע קריטי.

אז כן, אין לו בגרות, אבל למד בתוכנית לתואר שני למחוסרי הפתקה הקריטית הזו. וכשאני מתאר את יאיר לפיד כאדם נאור, מלומד, יודע ספר, ראש הממשלה כנגד כל הסיכויים, אני מגיע להבנה, תוך כדי קריאת הספר, שהוא פשוט האדם הנכון בזמן הלא נכון ובעם הלא נכון. אמת, אמרתי שהוא הכי יהודי והכי לא דתי, הכי סבור שזה מקומנו ולא יכול להעלות בדעתו מדינה אחרת, אבל אחרי שקראתי את הספר נפל לי האסימון, חבט לי בבוהן, וההכרה הנצה והתייצבה: אנחנו הרי עם פרטצ'י, פרום בקצוות, מפורר וחובב שנאה, עם קשה וחסר נימוס, עם הנהנה לחבוט אחד בשני ולא דווקא צ'פחות של חיבה. לפיד נהנה להסתמס עם מקרון? אולי ארמון האליזה היה הולם אותו יותר. אופציה.

המדינאי האחרון עליו קראתי היה שמעון פרס איש חלום ואיש ביצוע, בד בבד. נדמה שיאיר ג'וניור הוא גם כזה, המציאות, אפעס, לא הולכת יד ביד עם מדינאים מרחיקי ראות שכמותם.

האם עכשיו אצביע לו? אני סבור שאחרי השביעי באוקטובר אנחנו צריכים קצת סדר במזרח התיכון, קצת פוליטיקה קשוחה יותר, נכונה יותר, חילונית הרבה יותר. ליברמן קודם ואחר כך לפיד.

יום חמישי, 14 בנובמבר 2024

הבריחה של מר מונד והאלמנה קודר/ז'ורז' סימנון - להמנע

 

עם עובד הוציאו פעם ספרים שלפחות היו ממיטב הספרות העולמית והמקומית. היום הם מדגישים שהם הוצאה מיסודה של ההסתדרות. ומה אני רוצה לומר? שמה שנותר מהם זה בלה בלה בלה.

ז'ורז' סימנון הוציא המון ספרים וטבעי שלא כולם היו משובחים. הגיוני שעם השנים ניתן היה לסנן את הטובים והנפלאים, לתרגם מחדש ואולי גם לעצב מחדש. מכאן ניגש לסיפור הראשון מהשניים.

הבריחה של מר מונד מספרת על מר מונד, בשנות החמישים לחייו, כשאיש אפילו לא מאחל לו מזל טוב ולא זוכר את יום הולדתו בינואר, לא עובדיו, לא אשתו ולא בנו. מונד נשוי בשנית ויש לו בן העובד עמו, כזה המקפיד לצאת מהבית כמה דקות אחרי האב ובלבד שלא לנסוע עמו לעבודה באותו רכב של האב.

מונד מחליט לעשות מעשה, מוציא במזומן שלוש מאות אלף פרנקים מחשבונו ונוסע מפריז למרסי. מבחינת הצרפתים זו נסיעה מהעילית לתחתית, לא רק מצפון לדרום. שם, במרסי, פוגש מונד מישהי שנזנחה ע"י בן זוגה במלון ושניהם מתחילים במעין זוגיות. כספו של מר מונד נגנב ברובו ומה שנותר בארנקו משמש את שניהם בתחילה ובהמשך זוגתו הזמנית מוצאת לו עבודה במועדון לילה.

משום מקום, והם עתה בניס ולא במרסי, נתקל מונד באשתו הראשונה ומסתבך עם מי שאינה לגמרי במצב תקין. משהוא מגלה שמצב כזה לא יכול להמשך הוא בוחר אחרת.

סגירת המעגלים אומרים כל מיני דברים לכאורה ושווה בהחלט להתעלם מהם באשר סיפור זה קלוש במיוחד.

ניסיתי לעבוד לסיפור השני, האלמנה קודר, וזה כבר היה קשקוש מער לכוחותי. אם חשבתי שלפחות סיפור זה יהיה פיצוי על הראשון, הוא אף היה גרוע ממנו וביחד ההמלצה היא להמנע בכל מחיר מספר זה. למעשה, לא לשלם עליו שקל...

יום שני, 4 בנובמבר 2024

כאן ועכשיו/פול אוסטר וג' מ. קוטזי - המלצה חמה


 

לפעמים אני לוקח ספר שברצוני לקרוא ורק אחר כך מתפלא מדוע בחרתי בו. הספר הזה, העוסק בחלופת מכתבים אמיתית וממשית בין פול אוסטר לג'. מ. קוּטְזִי , הוא ספר בין סופר שאני אוהב ממש, אוסטר, לסופר שאינו כזה. אוסטר כותב כך שבקוראי אותו אני נכנס מיד לעובי הקורה ואצל קוטזי זה עצי ויבש.

פסטיבל ספרות אוסטרלי ב-2008 הפגיש את השניים. קוטזי הציע שהשניים יחלו להחליף מכתבים אחרי שהפגישה ביניהם יחד עם נשותיהם בפסטיבל היתה מלבבת. ההתכתבות מתחילה ואוסטר מספר לו שפגש את צ'רלטון הסטון, השחקן הוותיק, הלא מעניין היכנשהו באירופה. ואז פגש בו שוב פעמיים במקומות אחרים, למרבה צערו. קוטזי ליהג משהו משל פרויד הנוגע למפגשים המקריים האלה. מדהים. קוטזי כנראה לא קרא שום ספר של אוסטר, שם מוטיב המקריות הוא מוטיב מרכזי ויש אפילו ספר על זה: מוסיקת המקרה. אוסטר ענה משהו על המקריות וניכר שהוא לא קרא מה שהוא כתב בעצמו...

ולמה אני מספר לכם כל זאת? לו היה מדובר במפגש של שתי צ'חלות, המלהגות על מישהו המוכר לשתיהן והן נהנות להביע דעתן הקטלנית, ניחא. לא יודע למה אוסטר נהנה בכלל מחברתו של קוטזי. טוב, זה היה בהתחלה ונראה אם ישתפר.

וזה משתפר, אוהו, כמה משתפר.

העיסוק שלהם בשלל נושאי "שיחה" מרתק. מהביקורים האחרונים להם במקומות אליהם הוזמנו לתת הרצאה או ריאיון, בעניינים כמו ספרים וסרטים, בענייני פוליטיקה כמו ישראל ונתניהו (מעמוד 119 עד בערך 130), מכונות כתיבה, חוסר בטלפון נייד. ב-2011, כן?

במשך שלוש שנים הם מחליפים מכתבים, לרוב בפקס, מצפים למכתב הבא, עונים בארכנות ונותר לי לתהות האם ידעו מראש שמכתביהם יפורסמו ומדוע זה הופסק ככה סתם.

ה"שיחה" ביניהם לימדה על בעיות השינה של קוטזי, שעבר מדרום אפריקה לאוסטרליה, וברכיו התפוסות של אוסטר לאחר הרצאה של חמישים דקות על בקט. אבל גם על הסיורים אליהם הם מוזמנים ופוגשים את המפורסמים זה וזה כלאחר יד. אוסטר מספר על הנראות הכבדה של פיליפ רות' לנוכח החיוורון שלו עצמו באותה הצ'כונה הניו-יורקית. קוטזי סבור שנוכחותו של אוסטר רבה יותר. אלא שגם נשותיהם של השניים אינן קוטלות קנים ובעליהן זוכים לביקורים במקומות ואתרים ש... נו, די לקנא.

קראו ספר מלבב ויחודי זה.

 

התרגום של ברוריה בן-ברוך זורם למרות כתיב חסר לרוב כמו בררה וראלי. אבל אז נתקלים בצרימה כמו קלודט קולברט במקום קולבר. נו, שיהיה. עם עובד, אבל לא עם מדייק.