יום רביעי, 8 ביוני 2022

מועדון המכוניות של קהיר/עלאא אל-אסוואני


 

מסגרת הסיפור עוסקת במצרים, כחמש שנים לפני מהפכת הקצינים ב-1952, אבל בגדול ממש, כשנה לפני. אבל השילוב האמיתי הוא של בעל משפחה ממצרים עילית, דווקא זו החקלאית, ובין קהיר המודרנית יותר והמתקדמת יותר. אב המשפחה בא ממשפחה מכובדת ואמידה, אבל איבד הכל מרוחב לבו. ההגעה לקהיר היתה למען חינוך ארבעת הילדים, בעיקר סאלחה וכאמל. האב עבד כמשרת במועדון המכוניות הנוצץ והמהודר, שם הוכה ע"י אלקו עוזר המלך הכל יכול והאחראי על המשרתים. זו היתה רק מכה חזקה ומשפילה, שדי בה להורגו. מכאן הכל מסתבך.

שני בניו של המת הועסקו ע"י ג'יימס רייט המנהל האנגלי המתנשא והגזען, לאחר התעקשות האם. הרי אין שום קצבה שלאחר המוות במועדון והמשפחה נדונה לרעב. אסוואני הוא מספר טבעי והסיפור עובר לבתו של מנהל מועדון המכונית, מיצי, שכמאל הסטודנט למשפטים והעובד כעוזר מחסנאי במועדון הופך למורה שלה לערבית. שניהם יפים וצעירים וההמשך ברור.

בהמשך נפגוש עוד אח, גם עובד כשליח במועדון, שפוצח בזנות גברית עם שתי מבוגרות ובכסף הולם. האחות כמעט בסיום לימודי בתיכון. מוצע לה להתחתן לסוחר עשיר שהתגרש, מחוסר ילדים. היא מתלהבת, מתחתנת והסוף אינו מהאגדות.

אז קם לו ועד סודי, העומד לטלטל את המועדון ולהוכיח עד מה אלקו החראי על המשרתים מושחת ואכזר. הועד הסודי אינו ועד עבודה רק. זהו ועד המנסה לגלות את המלך המושחת של מצרים למצרים בסיוע נסיך שהוא בן דודו של המלך.

המון לבוש נוצץ של משרתים שמועדון המכוניות הוא המקום החביב על המלך, שאביו אפילו ייסד אותו. אבל התסיסה במועדון אינה באה לידיעת המלך, שכל מבוקשו תענוגות, וכאלה יש שם בשפע. המלך אינו מבקש לשלוט במצרים, המצרים מרגישים שדי לכיבוש הבריטי, אבל במרומי השלטון נהנים במצב הטוב לשני הצדדים.

לכל דבר "טוב" יש סיום, אבל בדרך יש מעצרים, כאב ומהפכה.

נראה שאסוואני כתב והמון על הכל והמשיך. הוא בהחלט יודע לכתוב, הוא מרתק ולקח את מצרים הגועשת דרך קפסולת המועדון, שם יש מפגש קיצוני בין מי שפרנסתם על טיפים, לחצר המלך החיה בפאר ועושר ללא הגבלה.

ומשהוא בנוגע לחיצוניות הספר: הוצאת טובי ז"ל תמיד הקפידה על מוצריה. הפעם מקבלים ספר מהודר ומוקפד לעילא. שאפו.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה